Motorhome dan caravan malaysia

Harga motorhome dan campervan di malaysia

Harga Motorhome dan campervan bedasarkan jenis kenderaan

Cam Caravan 2.8L 4WD 2018

Harga Motorhome dan campervan Di Malaysia

Recreational Vehicle (RV) semakin mendapat perhatian di kalangan rakyat Malaysia
ini mungkin disebabkan oleh harga yang semakin mampu milik & mudah didapati

Ditambah pula dengan Musim PKP dan sekatan ke Luar negara,
Ramai traveller telah mengambil langkah untuk merantau di negara sendiri menggunakan motorhome atau campervan

Jenis jenis Recreational Vehicle (RV)


RV terbahagi kepada beberapa jenis pada umumnya Campercar, Campervan, Campertruck, Camperlorry ,
camperbus motorhome & Caravan
Camper van dan Caravan ialah kenderaan yang belainan ye!
Saya akan jelaskan secara lebih terperinci:-


Campercar iaitu kereta biasa yang di convert bahagian belakang menjadi katil (Sofa bed) , tambahan compartment untuk menyimpan barang,
biasanya di tambah kipas / vent fan, bateri portable, Tangki Air,
kadang2 ada juga yang boleh muat portable toilet di dalamnmya!

camper car caravan Harga motorhome dan campervan di malaysia


Campervan yang lebih luas menggunakan Van persendirian contohnya
Toyota HiAce, Nissan serena , atau pun High roof campervan seperti
Maxus V80, Iveco, Ford Transit, mercedes Sprinter dll
Camper van boleh dimiliki dengan dua cara iaitu beli van di Malaysia Dan ubahsuai
bahagian belakang, Atau terus beli / import campervan japan iaitu original production sebagai sebuah motorhome,
biasa nya kelulusan jpj untuk campervan jepun lebih mudah di approve kan kerana setiap aspek keselamatan dan pemanduan telah dikaji secara lebih teliti oleh pakar automotif jepun,
contohnya passenger seat capacity, weight distribution, Wheel base, Ventilation system, water system, Electrical dan electronic component

Harga motorhome dan campervan di malaysia nissan nv200 campervan
nissan nv200 campervan

Anggaran harga Bagi Campervan yang belum ubahsuai (Boleh di cari di used car dealer atau mudah.my )

Nissan vannette RM8k – RM12k
Toyota hiace RM20k – RM80k
Ford Transit RM20k – RM45k
Iveco Ambulan RM35k – RM45k
Maxus Ambulan RM35k – RM45k
Mercedes Sprinter RM80k – RM290k

Ubahsuai cabin insulation, kerja kayu, paint, sofabed,
ventilation system , water system,
wiring, bateri system dll
Anggaran RM10k – 50k

Anggaran harga Bagi Campervan Original Camper Japan
Toyota hiace hi roof camper tahun 2000 RM65k
Nissan caravan camper tahun 2003 RM65k

Campertruck Motorhome dari chasis 4×4 seperti Cam Caravan Malaysia,
(Toyota hilux dan Ford ranger masih dalam perancangan,
buat masa ini hanya available di Thailand)

Harga motorhome dan campervan di malaysia
Cam Caravan 2018 (Plutus) 4wd


Anggaran Harga bagi CAM Caravan 2.8 Diesel (M) (Dah siap Convert Motorhome)
juga dikenali sebagai Huanghai Plutus- Pick up truck chassis
Cam caravan New Unit RM207k
Cam Caravan 4wd 2018  RM175k
Cam Caravan 4wd 2016 RM165k
Cam Caravan 2wd 2016 RM155k
Cam Caravan 2wd 2014 RM138k

Bagi yang ingin mencari Motorhome dengan bayaran Loan Bank (hire purchase)
Boleh lah memilih Cam Caravan kerana tahun keluaran nya adalah tak lebih 10 tahun

CamperBus menjadi pilihan keluarga yang lebih besar kerana lebih panjang,
Contohnya seperti Toyota Coaster, Nissan Civillian dari japan yang original status motorhome
Anggaran harga RM120k hinggan RM180k bergantung pada tahun keluaran dan mileage,
sebaiknya memeriksa dulu auction sheet dari japan auction supaya dapat tahu dengan lebih tepat
berkenaan mileage original semasa auction, Auction Gred, dan lain2

Untuk Camperbus yang melebihi 3500kg perlukan pemandu untuk memiliki lesen E

This image has an empty alt attribute; its file name is harga-camperbus-Toyota-Coaster-Motorhome.jpg
Toyota coaster japan original motorhome



Camperlorry atau Motorhome yang dibina Cabin di atas Chassis lorry
seperti Toyota Dyna Atau Isuzu Elf Menjadi Motorhome yang Luas
Contohnya Toyota Camroad, Volkswagen Royale,Isuzu Fargo,

This image has an empty alt attribute; its file name is Toyota-Camroad-Dyna-ToyoAce-Motorhome-2.8L-4WD-A-shah-alam-1-1024x576.jpg


Anggaran harga bagi Camper lorry Motorhome ini dalam lingkungan
Keluaran tahun 1995 RM70k – RM90k
keluaran tahun 1998 RM90k – RM110 k
Keluaran tahun 2000 RM120k – RM140k
Keluaran tahun 2003 RM130k – RM150k
Keluaran Tahun 2006 RM150k – RM200k
Keluaran tahun 2010 – 2020 (Boleh loan bank) RM300k – RM450k



Akhir sekali ialah Caravan, ini ialah jenis RV yang ditunda oleh kenderaan 4wd atau SUV,
anda memerlukan kenderaan berkuasa tinggi sekurang – kurang nya 2200cc untuk menunda sebuah caravan,
Caravan dianggap sebagai jenis RV yang paling selesa & luas, seolah rumah sendiri,
Di luar negara memang ada ramai orang yang hidup di atas caravan
Cuma satu kelemahan nya ialah kita perlu kaji jalan mana yang kita nak harungi sebelum bertolak,
Ini kerana bukan semua jenis jalan boleh diharungi oleh caravan,
terutamanya lorong sempit, selekoh tajam & jalan yang berbukit,
untuk parking nya juga perlu perancangan awal yang teliti

Harga motorhome dan campervan di malaysia
Sebuah Caravan Ditunda oleh ford ranger 4wd

Senarai Website Motorhome Auction dan used car dealer
JPauc.com – Platform lelongan campervan/ motohome jepun
Ts-export.com – Marketplace bagi motorhome
Fujicars.jp – Car dealer, Used and new japan cars
Goo-net-exchange.com
Platform online senarai campervan dan motorhome
AutoTrader.co.uk – Platform online kereta terpakai dari UK

Tentang Penulis Blog Harga Motorhome & Campervan Di Malaysia

Assalamualaikum, Maaf kerana saya lambat memperkenalkan diri, Nama Saya Ahmad Hazwan bin Zahari (32). atau dikenali di kedai sebagai Along Karysma, anak sulung dari 8 orang adik beradik.

latar belakang pendidikan saya adalah dalam bidang perniagaan di Uitm. Mula Melibatkan diri Dalam dunia Campervan sejak tahun 2017 dan telah mula mengimport Motorhome dari Jepun mulai tahun 2020

untuk sebarang Pertanyaan/cadangan,
anda boleh hubungi no personal saya di
012-3416010 (Call / WhatsApp)
kerana di dunia Motorhome, kita semua adalah keluarga.

Disini saya kongsikan Alamat kedai kami iaitu di Shah Alam,
Saya harap kita dapat berjumpa supaya dapat kita berkongsi ilmu, pengalaman & bertukar-tukar pendapat

Alamat Karysma Motorhome Sales and Services

Cawangan shah alam
C-9-G, Jalan Serai Wangi L16/L,
Alam Avenue 2 ,
40200 Shah Alam Selangor.
Landmark puspakom, mee tarik, dominos, ar-rahnu,
calacara, Mohd Chan.
Buka setiap hari 9pagi hingga 9malam,
tiada cuti dan tiada rehat.
0123416010 (Ahmad)

Sekian saja perkongsian saya berkaitan topik Harga Motorhome dan campervan di Malaysia, Semoga anda memperolehi manfaat dan lebih memahami dengan mendalam

Jemput baca artikel lain nya juga jika sudi, silakan Share kepada kawan2

Youtube Channel Karysma: http://www.youtube.com/karysmastore

Instagram Karysma : http://instagram.com/karysmastore

Kami di Karysma Motorhome menyediakan khidmat sewa motorhome
dan campervan,
Pembelian motorhome ready stock on the road,
khidmat nasihat mengimport motorhome jepun (preorder)
dan pusat servis bagi komponen motorhome seperti Aircond
(Split unit dan roof top),
Generator (built in dan portable genset),
Toilet (potty dan cassette type), Awning campervan, Vent Fan,
Tv, Battery lithium, LifePO4, Singki dan Stove Campervan Seat dan lain lain

Dapatkan anggaran harga Motorhome dan campervan disini :- https://motorhomes.my/​

Sedikit info berkaitan Jenis jenis Recreational Vehicle (RV) di Malaysia yang terbahagi kepada Campervan, Camperlorry, campertrucks, Camperbus, Motorhome Dan Caravan
https://motorhomes.my/jenis-jenis-motorhome-di-malaysia

Cara untuk Mengimport motorhome dari jepun
https://motorhomes.my/import-campervan-dan-motorhome-dari-jepun/

Info Berkaitan Persatuan Campervan dan Motorhome Malaysia PCMM
https://www.facebook.com/persatuancampermalaysia/
http://malaysiacamperclub.com/

Fb Page: http://www.facebook.com/karysmarv​

Telegram group: http://T.me/karysmarv​

Instagram : Malaysiamotorhome

Import campervan dan motorhome dari jepun

kami di karysma motorhome menyediakan khidmat nasihat untuk membida/ mengimport motorhome terus dari jepun

Senarai Website Motorhome Auction dan used car dealer
JPauc.com – Platform lelongan campervan/ motohome jepun
Ts-export.com – Marketplace bagi motorhome
Fujicars.jp – Car dealer, Used and new japan cars
Goo-net-exchange.com
Platform online senarai campervan dan motorhome
AutoTrader.co.uk – Platform online kereta terpakai dari UK

Sumber rujukan (Video youtube)
https://www.youtube.com/watch?v=Nlm3MJ9WxNA
https://www.youtube.com/watch?v=rfF-X0aCIqk&t=14s
https://www.youtube.com/watch?v=7v50fGN2Mdk
https://www.youtube.com/watch?v=Ifgb86LB4Ag&t=66s
https://www.youtube.com/watch?v=sNKu4viGri0
https://www.youtube.com/watch?v=yU6wsZU0hOU

https://en.wikipedia.org/wiki/Motorhome
https://en.wikipedia.org/wiki/Campervan
https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/motor-home

Jemput like dan share artikel Harga Motorhome ini kepada rakan rakan yang mungkin meminati Campervan dan motorhome

#malaysiamotorhome​#campervan​#pcmm​#karysmamotorhome​#peminatcampermalaysia#Kedaimotorhome

Stay safe …stay at home, Karysma Motorhome!